Filosofie

Serenens is het Friese woord voor sereniteit, een kalm gemoed.

Met gezonde voeding heb ik ervaren dat mijn lichaam en geest kalmer zijn. Een groot goed in onze drukke maatschappij, waarin alles snel gaat en 'moet kunnen'.  

Koken met de seizoenen en bereiden wat in de eigen omgeving groeit

is vanzelfsprekend in de natuurlijke keuken. De leefomgeving geeft de energie die we nodig hebben. Zo werkt de natuur, anders is er geen (lang) leven mogelijk.

5000 jaar geleden ontwikkelden de Chinezen een levenswijze, gericht op een lang, gezond leven en vredige samenleving. In hun wijze komt de Qi of levensenergie met de twee natuurkrachten yin en yang tot leven. Ze ondervonden dat voeding een van de belangrijkste pijlers voor deze levenswijze is. De kennis van de natuur is in het verre oosten uitgewaaierd en heeft diverse traditionele leefstijlen geïnspireerd: Ayurveda, Taoïsme, Traditionele Chinese Geneeswijze. Traditionele leefwijzen zoals op het eiland Okinawa in Japan zorgen voor een relatief grote groep actieve ouderen en 100 jarigen. Deze kennis inspireerde reeds veel mensen in het westen, zoals de filosoof Jung. Acupunctuur en Qi Gong zijn voor velen toegankelijke methodes om in evenwicht te zijn of te komen. 

 

 Fabrieksmatig geproduceerd voedsel kan beter vermeden worden.

Frisdranken, koekjes, melkproducten, fastfood en snoepgoed produceren afvalstoffen, die moeilijk uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Dit voedsel ondermijnt onze lichamelijke kracht en daarmee onze persoonlijke kracht. Rigoureus, zoals alcohol doet of subtiel, zoals chocolade: eventjes een tevreden gevoel, maar bij aanhoudend gebruik vermoeidheid veroorzakend. Dit extreme voedsel zorgt voor extreme uitingen: verkoudheid, vermoeidheid, onrustige gevoelens of erger.

 Gezonde voeding versterkt het zelfgenezend vermogen.

Het lichaam maakt sneller balans, omdat het voedsel makkelijk verteerbaar is.

 

'Met gezonde voeding kunnen we geen levensverzekering afsluiten. Wel kunnen we werken aan onze eigen kwaliteit van leven.'

Wil je je leven veranderen, begin dan bij je voedingspatroon.